Fælles skitser til et brugbart værktøj
DataDesign

Fælles skitser til et brugbart værktøj

8. november 2024|Kasper Brøndum Andersen

Hvordan skal det se ud, når brugerne skal have indblik i bæredygtighedsdata i Det Almene Datavarehus? Det spørgsmål fik 25 kommende brugere af ESG-værktøjet i varehuset mulighed for at give input til ved to designworkshops i denne uge.

Luften var tæt af skriblende kuglepenne og tusser, koncentration og 'crazy’ ideer på BaneGaarden i København og på Aarhus Ø i uge 45. AlmenKompas samlede deltagere fra hele landet for at få input til den mest brugervenlige måde at se og hente data for bæredygtighed i Det Almene Datavarehus.

“Når man laver en Google-søgning på ‘ESG-dashboard’, bliver det tydeligt, at der faktisk ikke findes mange eksempler endnu. Så det er ret unikt, at I nu får lov at være med til at designe den almene branches ESG-dashboard.”

Sådan lød det fra AlmenKompas-konsulent Caroline Moosgaard Nielsen under præsentationen af dagens program for de 17 fremmødte i København. To dage før var der 8 deltagere til en lignende workshop i Aarhus.

I dag er der ingen standard for målepunkter eller datahåndtering, når det gælder arbejdet med bæredygtighed i den almene branche. Men det arbejder AlmenKompas for at skabe.

En central del af det arbejde består i at udvikle målepunkter med tilhørende data, der kan aflæses i et dashboard. Det skal gøre det nemt og overskueligt at måle på, hvordan det går med bæredygtigheden. Både i ens egen organisation og på tværs af branchen.


Store drømme

Indledningsvist blev deltagerne i de to workshops bedt om at drømme stort. Den øvelse kom der mange gode ideer ud af.

“Jeg kunne godt tænke mig at kunne mig at kunne trykke på en knap, så der kommer et grønt regnskab ud, som jeg kan sende til alle mine organisationer,” lød et af forslagene.

En anden fokuserede på muligheden for benchmark mellem egne afdelinger samt andre boligorganisationer, mens en tredje deltager lagde lidt oven i den mulighed med ønsket om at kunne benchmarke i forhold til resten af samfundet. Det vil kunne bruges politisk, lød argumentet.

I det hele taget var der enighed om, at et værktøj til at kunne håndtere ESG-data vil give mange muligheder for at påvirke den bæredygtige dagsorden. Både når det handler om drift, administration, beslutningsoplæg til organisationsbestyrelserne, styringsdialog med kommunerne og muligheden for at vise omverdenen, hvor stærkt den almene branche står inden for miljø, sociale forhold og ledelse.

Vigtigt med overskuelighed

Flere af deltagerne – som repræsenterede både store og små boligselskaber samt flere administrationsselskaber – udtrykte begejstring over, at få lov at påvirke processen.

”Det er dejligt at få lov at påvirke nogle af de områder, der er relevante for os. Især for et mindre boligselskab som FAB Frederikssund, hvor vi får meget ud af at gå sammen med andre,” siger Annette Betina Hjorth, der er administrations- og økonomichef i FAB Frederikssund.

I Annette Hjorths gruppe til workshoppen i København var der en del snak om, at ESG-dashboardet skal kunne give et hurtigt overblik over den aktuelle status eller udviklingen inden for et område. Det kan fx være ved brug af farver, hvor en grøn markering kan illustrere et godt niveau i forhold til benchmark og rød kan vise, at der er et markant forbedringspotentiale.

”Vi var enige om, at dashboardet skal være intuitivt, overskueligt og tydeligt. Og at man skal kunne bruge det gode overblik og benchmarking til at have en dialog med bestyrelserne om, hvad der er værd at have fokus på i de enkelte afdelinger,” siger hun.

Man skal kunne bruge det gode overblik og benchmarking til at have en dialog med bestyrelserne om, hvad der er værd at have fokus på

Annette Betina Hjorth, FAB Frederikssund

Det store engagement og mange gode ideer er afgørende for at nå i mål med et værktøj og en standard, som kan skabe de ønskede resultater i arbejdet med bæredygtighed, påpeger sekretariatsleder i AlmenKompas-projektet, Ulla Jensen.

“Jeg er imponeret over, hvor mange organisationer, der prioriterer at bidrage til projektet gennem workshops, interviews, oplæg på møder og seminarer og meget mere. Det vidner om, at vi som branche har en stor fælles ambition om at træffe flere databaserede beslutninger. En dag som den her – hvor vi får så mange konstruktive ideer – understreger endnu engang, at der både er behov for og opbakning til AlmenKompas,” siger Ulla Jensen.


Fart på udviklingen

Inden jul skal AlmenKompas være klar med de første skitser til, hvordan brugerfladen skal se ud, når man klikker på ESG-knappen i Det Almene Datavarehus. Udgangspunktet er de 14 udvalgte målepunkter, som er prioriteret ud fra en bruttoliste i samarbejde med hele branchen.

Du kan læse mere om branchens første ESG-målepunkter her.

Deltagerne brugte den sidste del af workshoppen på at prioritere de mange gode ideer. Dermed har projektteamet nu en solid liste at arbejde videre ud fra.

De kommende uger bliver der knoklet for at lave de første klikbare skitser, som deltagerne i de to workshops får mulighed for at afprøve og kommentere på ved to online-sessioner i slutningen af november.

Derefter fortsætter designprocessen og den egentlige kodning af ESG-værktøjet i Det Almene Datavarehus i tæt samarbejde med Landsbyggefoden.

Se billeder fra AlmenKompas' designworkshops

Mand holder A4-papir med skitse, som kvinde smilende kigger på
Foto: Birna Schram
Kvinde og mand sidder i drøftelse ved bord
Foto: Birna Schram
To kvinder står ved stor brun planche hængt op på en væg. Den ene noterer med tus
Foto: Helene Arnfred
Mand sidder ved bord og gestikulerer med højre hånd, mens en kvinde kigger og lytter
Foto: Birna Schram
Kvinde med briller skriver med tus på planche, der hænger på en væg
Foto: Birna Schram
Closeup af hænderne på fire siddende personer, der skriver og tegner på papirer om ESG
Foto: Birna Schram
1 / 6

Relaterede nyheder