DataMålepunkter

Nu er de her! Den almene branches første fælles målepunkter 

1. oktober 2024|Kasper Brøndum Andersen

Den almene branches første fælles ESG-målepunkter er nu offentliggjort, og arbejdet er gået i gang med at ’sætte strøm til’ dem. Dermed er der taget et markant skridt i retning af, at de almene organisationer kan arbejde databaseret og målbart med miljø og klima (E), sociale forhold (S) og ledelse (G) ud fra en fælles bæredygtighedsstandard.

Klik her for at se målepunkterne

De første 14 ESG-målepunkter vil danne udgangspunktet for udviklingen af alle følgende. Der er dog fortsat brug for tålmodighed, for der er stadig et stykke vej, før det er muligt at trække data ud af Det Almene Datavarehus og omsætte den til bæredygtige beslutninger.

Cirka 15 mennesker siddende omkring tre borde og med plancher med post-its i baggrunden

Der har været bred involvering frem mod prioriteringen af målepunkterne.


Ulla Jensen fortæller videre, at bæredygtighedsstandarden – inklusive ESG-målepunkter og data - kan blive et vigtigt værktøj for branchen. Eksempelvis kan transparente ESG-data øge muligheden for benchmark og vidensdeling, ligesom det bliver muligt at måle effekten af vores indsatser.

Dermed får beslutningstagere bedre forudsætninger for at træffe gode, datadrevne beslutninger om bæredygtighed.


Solidt grundlag

Branchens første ESG-målepunkter er udvalgt efter en grundig metodisk proces. Undervejs har der været en tæt involvering af kommende brugere fra mange almene organisationer såvel som beslægtede initiativer i andre brancher. Målepunkterne har desuden basis i aktuel og kommende lovgivning. Dermed står målepunkterne på et solidt fundament.

For nogle af dem findes der allerede både data og anerkendte metoder og datamodeller til beregning. Disse punkter vil være de første, der bliver klar til brug.

Andre målepunkter skal først understøttes af data eller beregningsmodeller. Næste skridt i arbejdet er derfor en dybere kvalificering af alle målepunkterne, som munder ud i individuelle planer for hvordan og hvornår hvert enkelt målepunkt kan aktiveres.

Sideløbende med kvalificeringen af målepunkterne arbejder projektet videre på udviklingen af et dashboard i Det Almene Datavarehus. Det er den brugerflade, som man logger ind på for at se og trække data. Udviklingen af dashboardet sker gennem designworkshops med de kommende brugere, som dermed er med til at sikre størst mulig brugervenlighed og effekt.


Gratis data og værktøjer

Projektet vil undervejs levere viden, produkter og værktøjer – og det hele bliver stillet gratis til rådighed for alle boligorganisationer.

Helt fra starten har det været en prioritet at sikre at AlmenKompas leverer værktøjer, der understøtter branchens bæredygtighedsarbejde, uden at boligorganisationerne bliver belastet af indsamling og rapportering af ny data. Derfor kommer der nu en periode, hvor det handler om at fortsætte med det eksisterende bæredygtighedsarbejde lokalt.


Vil du være med til at skabe gode, brugervenlige løsninger, som løfter fremtidens arbejde med bæredygtighed? Så skriv til AlmenKompas-sekretariatet på [email protected].

Relaterede nyheder